Saturday, 24 October 2015

RESEPI KEK COKLAT PALING SEDAP




BAHAN-BAHAN

250 gram butter cup
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang 
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan susu segar
1 1/4 tepung naik sendiri (blue key)
3/4 serbuk koko

CARA-CARANYA
1. Griskan loyang dengan majerin dan tepung.
2. Panaskan kukus.
3. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko.
4. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang.
5. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
6. masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sehingga gebu dan kembang.
7. Masukkan susu dan tepung yang diayak dengan koko secara selang seli dengan menggunakan kaedah kaup balik sehingga adunan sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang dan tutup loyang dengan aliminium foil.
9. Kukus selama 1 1/2 jam. Bakar selama 45 minit.


serius sedap gila resepi ni.. i got this receipe when i'm attending bakery class after SPM. ahah

Monday, 15 June 2015

MISI PRE RAMADHAN: MENCARI SALAH SENDIRI


assalamuaalikum..
Lumrah kehidupan manusia, suka mencari kesalahan orang, memburukkan orang, mencari kelemahan manusia. Tapi jarang-jarang sekali manusia (termasuklah empunya diri) mencari kesalahan diri..


Self-reflection or muhasabah diri salah satu perkara yang crucial untuk menjadikan kita lebih baik..
Thus, why not, list out semua kesalahan diri and kaedah or you inisiatif untuk mengubah keadaan tersebut. jangan sibuk mencari salah orang, sebab kau bukan sesiapa. This i would normally do bila ada rasa sakit hati or tak puas hati dengan orang. Normallah manusia, ada je tendency untuk mencari salah orang.. tapi tanggungjawab kita juga mengawalnya. At the end of the day, tak perlu judge orang, sebab perkara ni buat kita jadi negatif. Fikir positif then you can have a better day and a better life.

1. I always procrastinate. 
Aku selalu bertangguh bila nak buat sesuatu. Ini salah sendiri. tak payah nak salahkan setan dsbnya. Sebab kalau aku disiplin, perkara ini takkan terjadi. Banyak perkara yang aku seseli sebab bertangguh. Jadi how to overcome? kebiasannya i will push myself, takkan berhenti bila dah start buat kerja. Contohnya, kalau nak mengemas rumah, aku akan terus buat kerja lain, basuh baju, lipat baju, memasak, mop lantai, sapu lantai. Tanpa berhenti, sebabnya bila dah berhenti nanti akan malas nak sambung balik..

2. I am not good with controlling my emotions.
Perangai yang satu ni orang terdekat faham lah. Especially my husband. ahahah Bila dah marah kat sesorang or sesuatu perkara biasanya aku akan lepaskan dengan cara membebel dan mengeluh.. Tapi tak jerit-jerit or menengking lah sebab aku mmg tak suka lahh orang jerit2 marah kan aku ke sesiapa ke. Its annoying bingit. Tak suka benda yang bising..  So biasanya kalau nak elakkan aku marah-marah tak tentu pasal, bercakap tanpa berfikir aku akan diam je.. Marah kat orang tapi diam je.. Means sgt marah.. Sebab biasanya bila dah marah ni aku akan cakap benda yang menyakitkan hati which aku tak maksudkan pun.

3. Perangai jenis nak menang
You know what perangai ni bagus if aku dah jadi lawyer yang nak menang kat court. But this is not good in relationship - suami isteri, adik beradik dan kawan-kawan. Actually ni antara perangai susah nak ubah lah.. Sebab i jenis yang terlalu strict bila dah ada sesuatu opinion. Contohnya pasal sesuatu isu kan,, i will always have my stand, the way i think biasanya lain daripada suami. So i will fight just to win my stand,. Ahahahah antara punca bergaduh lah ni. sebab perangai ni..cara nak ubah, ermm i still trying really hard sebab i selalu tak sedar bila buat perangai ni.. Kena orang bagitahu baru sedar. So mungkin kaedah mengatasi sama dengan perkara di atas lah kot. Diam lahh.. 

4. Low self confidence
This is true. At one point, i dont want to go out sebab rasa tak konfiden nak berjumpa dengan orang. Selalu rasa diri ni macam tah pape nak compare dengan orang lain. Rasa diri tak cantik, rasa diri ni gemuk n rasa diri ni tak reti bergaul dan bersosial. Ramai salah sangka yang aku ni sombong,Actually i am introvert, aku takut nak tegur orang, aku takut nak pandang mata orang bila berbual. Macam mana nak overcome? Perangai ni jadi sebab i am lack of sense of fashion, aku tak reti bergaya, so kalau nak keluar rumah i will take some time untuk bersiap-siap. Nak buat diri lebih konfiden, lagi satu aku jadi tak konfiden bila paki spec, so caranya bila nk keluar biasanya aku pakai contact lens n make up sikit. Tang gemuk tu caranya jaga makan n exercise lah. Tu je caranyaa kot.


Nanti sambung lagi.. untuk menjadi lebih baik, kita kena sedar kelemahan diri dan berusaha mengubahnya dengan istiqamah, :)


Monday, 24 November 2014

FAKTA DAN MITOS TENTANG KAHWIN MUDA

Husband.. abang memang kuat mampu angkat saya! 


Assalamuaalikum dan salam sejahtera. Hati rasa tergerak nak tulis dan berkongsi pengalaman dan pendapat peribadi berkenaan isu kahwin muda.

Rasanya, aku pilih tajuk ni sebab sekrang musim orang kahwin dan sekarang musim budak umur lebih kurang aku dok sibuk update “ siapa imam ku”, “siapakah pemilik tulang rusuk kiriku”, “ bila aku nak macam dia” (refer kepada orang yang dah kahwin) and “mencari bakal zauj dan zaujahku” and so many ewww ewww post yang selalu kita Nampak kat fb, twitter, we chat dsb.

Aku pulak, dah hampir empat bulan berkahwin, dengan suamiku. Alhamdullilah. Aku berkahwin pada usia 21 tahun dan sambil tu tengah nak habiskan degree in law kat UM. Dalam masa yang sama aku tak duduk kat rumah, tapi decide untuk duduk kat kolej dengan hajat nak focus study kata kau.. so hanya balik hujung minggu ke rumah suami..  sedikit tentang aku lah.

Sekarang berbalik kepada tujuan asal. Perkara yang tak semua orang tahu pasal kahwin muda dan perkara yang selalu orang buat generalisasi mudah tentng kahwin mudah. Ini berdasarkan pengalaman aku dan juga melalui pemerhatian, pembacaan dan pendengaran.

1.    KAHWIN MUDA SEBAB GATAL

Terus-terang aku selalu dengar kenyataan macam ni dari mak cik-mak cik or orang yang lebih tua. Kasarkan. Haih. Betul ke orang yang kahwin muda sebab gatal? Bagi aku kalau orang tu gatal sangat, buat ape mereka pilih jalan untuk berkahwin  which lebih susah. Biasanya orang gatal tak pilih kahwin, mereka pilih BERZINA.

Sebenarnya, salah satu sebab mereka yang memilih untuk kahwin muda adalah nak nak ikut sunnah. Macam aku, husband yang nak kahwin pada umur 25 tahun dan dalam masa yang sama dia jumpa aku so kami kahwin sebab pada asasnya husband nak kahwin pada umur 25 tahun ikut Nabi S.A.W. Dalam masa yang sama aku rasakan, aku bersedia untuk berkahwin dalam usia muda sebab aku yakin suami aku dapat bimbing dan jaga aku. Malah dalam hadis pun ada menyebut ;

“Apabila datang (meminang) kepadamu orang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya maka kahwinilah ia. Jika tidak engkau perbuat (demikian), akan terjadi fitnah di bumi dan kerosakan yang luas.” – (Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

Jadi, moral of the story orang yang kahwin muda bukan sebab gatal. Al Quran dan Hadis banyak menggalakkan kahwin muda atas sebab yang jauh lebih baik. kalau ada orang mengata korang yang nak kahwin muda, kau senyum sambi membalas, hai kak, tak baca quran ngan hadis ke? (kalau berani) 


2.    BILA KAHWIN MUDA, BERHENTI BELAJAR

Ni funny weh. Serius, aku pernah dapat tau komen cam ni. Lawak wehhh. Mungkin ya mungkin tidak. Bergantung kepada tuan punya badan dan pasangannya. Sebenarnya ramai je yang kahwin muda dan teruskan belajar. Malah ramai pasangan kahwin muda or orang yang kahwin muda excel dalam pelajaran dia. Pengalaman aku pulak abah memang dah pesan kat suami aku seawal perancangan untuk berkahwin - mesti make sure aku habis belajar walaupun dah kahwin. Sebab apa-apa pun nak buat, pelajaran tu penting. Ilmu akan membezakan kau dan bagi add on values kat diri kau. 

Pendapat aku pulak, walaupun kau kahwin, tak semestinya kau tak boleh nak belajar or buat benda lain. Mungkin ada kekangan dari segi masa dan tanggung jawab but jangan jadikan perkahwinan sebagai penghalang untuk kau dapat segulung ijazah.. J Cadangan aku pasal hal ni especially yang sorang tu tengah belajar,lagi sorang bekerja adalah buat lah perjanjian sebelum berkahwin mengenai status kau sebagai pelajar and what will happen next.

bila dah kawin i must admit, memang waktu aku bersama kawan dan buat aktiviti dalam universiti lebih terhad. setiap kali weekends bermula hari jumaat, habis kelas memang aku akan balik ke rumah suami. Prinsip aku, bila weekends, aku adalah student biasa tapi bila weekends aku akan jadi isteri sepenuh masa untuk suami. Sebelum kahwin aku aktif join debat sana sini, join aktiviti fakulti, spend time dengan kawan, pegi jumpa kawan n tidur dekat tempat diorng. but bila kahwin, weekends memang masa aku dengan suami.

sebab apa? Sebab kau bayangkanlah aku hanya ada weekends untuk jumpa dengan suami. Aku tak dapat tengok muka suami hari-hari, tak dapat masak untuk suami hari-hari. Suami aku dah tetapkan yang hari biasa aku kena belajar, tak boleh sesuka hati rasa nak balik melainkan aku ada masalah contohnya macam sakit.  memang ade je orang mengata kau sikit-sikit ngan suami, hujung minggu tak boleh kacau langsung. ahahha

jawapan aku mudah je.First, biarlah aku nak jumpa suami aku sebab itu SUAMI aku yang sah. Kedua, kau bayangkan orang yang BERCINTA dalam kampus boleh jumpa hari-hari. aku yang dah kahwin kena jugak tunggu hujung minggu nak jumpa. how sad is that? :(

Biasanya yang cakap macam ni belum merasa lagi hidup ada tanggungjawab or tak rasa nak pegang tanggungjawab sebagai ISTERI/SUAMI.


nasihat aku untuk yang belum kahwin dan tak rasa nak kahwin. jangan suka nak mengata orang, kalau kau tak pernah tahu and rasa apa itu tanggungjawab or apa itu perkahwinan jarak jauh. sebab nanti dah kena baru kau tahu peritnya kehidupan. agituu. :P 

nasihat aku untuk yang bakal berkahwin or rasa macam nak kahwin: doa banyak-banyak kat Allah. minta urusan dipermudahkan, mak ayah lembut hati nak terima cadangan kau. kalau sedih tak payah hanya meroyan di twitter atau fb tapi meroyanlah di tikar sejadah di sepertiga malam. ecehh.. stick to your Principe and what you believe. banyakkan membaca tentang kelebihan kahwin muda dan study lah pasal hal kahwin ni. jangan ingat kahwin ni mudah. sebab bila kahwin banyak tanggung jawab yang perlu kau galas especially lelaki. hihihihi. kena cekal hati and dare to do what you believe. jangan bila orang dah mengata kau nak lemah semangat pulak.. kuat dan laluinya dengan tabah.


Good luck.. sekian sesi #BilaKakPahBerbicara 

Sunday, 2 November 2014

Gamat Bersihkan Alam Sekitar?


Tahukah anda?
gamat yang selalaunya anda gunakan sbg pengubat luka dan bahan kecantikan sebenarnya membersihkan alam sekitar?
bagaimana?1. gamat jenis synaptid membantu membersihkan bahagian atas pasir2. sesetengah gamat menggali dan meletakkan oxygen supaya kerangan atau hidupan dalam pasir dapat hidup walaupun di permukaan bawah3. proses ini sebenarnya membantu dalam kitaran hidupan marin di dasar laut.


Jadi hargailah hidupan laut seperti gamat, sebab sebenarnya menurut laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia, gamat di Langkawi hampir kepupusan disebabkan sikap tidak bertanggungjawab manusi yang mencemarkan alam sekitar..