Wednesday, 23 February 2011

CinTa yang KeduA yg MemBahaGiakan...

CINTA HATIKU..
ASSALAMUAALAIKUM..
hari ney pas jog, aku makan jap.. makan sket je.. sekadar alas perut yg dr malam smlam x diisi..hehhe..
seronok jog hr ney.. ditemani sahabat yg baek hati deeba dan fatihah.. lpas balik tu aku dapat ilham yg diturunkan oleh Allah kepada diri in.. Alhamdulillah..

post kali ney aku aku nak share pasal cinta KEDUA yang MEMBAHAGIAKAN aku.. huhu.. mesti nk tau kan sape.. beliau ialah umiku yang terchenta.. puan ROZLAH bt A.BAKAR.. mesti umi tekejot gile aku wat post yg cam ney.. ak ney mmg susah nk tunjok perasaan sayang kat umi aku.. heheheh..sbb tah la.. mmg susah.. sbb klo nk dicomparekan aku mmg lebih rapat ngan abah aku.. tapi rapat gak ngan umi aku.. dua2 pon rapat..

                     ney la gambo aku ngan umi aku.. aku besarkan?ehehe..

 kisahnye cam ney.. aku ngan umi aku banyak sgt persamaan.. muke mmg x same la.. tp yg len bnyk sgt same.. first skali! bulan kelahiran kami.. umi lahir 5 APRIL, aku lahir 10 APRIL.. dekat je kan? mmg anak umi!! eheheh,, then nombor kelahiran kami juga same! iaitu no 9.. ak kire yg teknik nk kira tarikh lahir yg femes tuu.. umi beli buku RAHSIA TARIKH KELAHIRAN.. kira pnye kira, tarikh kelahiran kami serupa.. aku wat kira2 tu ngan umi la.. pas tu umi ckp cam ney..sbb tu umi x serasi sgt ngan aku, sbb no kelahiran sme..eheh.. then aku mewarisi penyakit keturunan umi iaitu penyakit asthma,, tapi x de la truk sgt ak pnye asthma.. umi lbeh truk la.. dlm adik-beradik ak je yg dapat pnyakit ney.. tp x pe.. ujian Allah.. then kak long ak pernah cakap yg aku mmg same mcm umi.. bnyk mengalah ngn adik-beradik, pandai masak n suke masak.. hehheh..mmg serupa! sbb tu x serasi sgt.. nk tau lagi? umi cikgu bahasa melayu, umi jgak penulis yg hebat.. aku pon begitu.. aku budak BAHASA.. kedua2 bahasa.. tapi lebih bagus dalam bahasa Melayu.. apa sje kesenian bhsa melayu macam syair, pantun,sajak n Bahas aku mmg boleyh.. umi ajar aku besyair waktu aku darjah satu lagii.. that's why la aku pandai besyair.. buleh la.,, bnyk lagi sbnrnye tapi bosan pulak org bce panjang sgt.

    citenye cam ni.. aku skang ney ngah jauh ngn umi.. so evryday ckp dlam tpon je la.. kalo nk tau la, aku ney dulu sgt nakal! tp nakal aku ney kat umh je.. kat sekolah aku budak baek.. umi sndiri yg cakap cam tu.. ehehe.. aku tau mmg aku ney nakal tapi baek! eheh.. nakal aku bukan tak tentu hala pnye nakal..nakal aku jenis susah nk dengar cakap org.. ap yg org kate jgn tu la yg aku wat.. ak x de nakal ngan budak2 len..aku nakal ngan adek bradek aku je.. heheh.. so umi pon nek mnyampah ngan prangai aku yg kadang2 keras kepala la.. aku kalo kat umh dulu, slu gileer kne marah ngan umi.. salu sangat.. setiap mase kne marah ngan umi.. smpai umi n abah pon x tau nk cakap cam ne.. jaat kan aku? huhu..tapi skang da kurang umi marah aku..kurang la sbb aku da makin besar.mmg besar..besar dr umi kot! nak tau tak waktu aku mule2 masok ostel kat MRSM KUCHING dulu bile aku kol umi, umi cakap cam ney.. "rindu la nak marah kakak..x de orang yg umi nak marah kat umh.." bayangkan la..hehehhe..umi pon cakap dalam adik-beradik walaupun aku ney salu kne marah ngan umi tapi aku sbnrnye paling mnje skali.. ahhaha..mne tak mnje.. aku kalo dok ostel dulu, seminggu skali mesti umi n abah kne datang..kalo tak aku merajok.. eheheh..sbb aku pon x tau..aku rase sgt x lengkap kalo dlm seminggu tu aku x tengok wajah umi n abah.. rase cam kosong! huhu..nk tau x waktu aku blaja kat MRSM MERSING ney aku xpernah langsong outing ngan kawan..langsong x! eheheh.. sume umi n abah ataupon kak jie yg bwk aku outing..klo x jgn harap aku nak outing.. naek bas? terima kasih bnyk2.. umi n abah salu pesan kat aku blaja kuar sendiri, naek bas,, tapi aku memang x nak langsong! x nak! mslhnye bukan umi n abah yg mnjekan aku.. aku yg memnjakan diri aku.. mne la aku x nak outing sndiri, skali outing je bwk brg belambak2.. penuh beg plastik kat tgn..macam2 je aku belii.. heheh..x caye tnye rumet aku dulu.. lg stu aku nak outing umi n abah je sbb aku rase lbih selamt.. aku ney penakot.. so kalo ad umi n abah aku rase sgt selamat! so nk wat cm mne kan? aku pon mmg jarang shopping ngan org len.. mesti nak ade umi n abah..boley kire la bpe kali je pg sndiri..umi smpy paksa aku pg ngan kwn2, tapi aku mmg x nak!!heheh..gedik je kan aku ney..mngade2 je lbey..

   tapi satu je la.. walaupon cam mne degil nye aku ney..aku mmg sgt mengutamakan umi n abah aku.. ye ke? mestilah.. setiap keputusan yg aku nk wat aku mesti tnye umi n abah.. kalo umi n abah bagi green light baru la aku wat.. contohnye waktu aku kuar jejalan ngn kawan.. waktu tu nk beli kasut kot.. akupon kol abah..tnye kat abah boley x gune dwet yg abah kasi nk beli kasut? aku mesti cyap btau hrge lagi.. untuk sedapkan ati abah.. sumenye aku akan btau umi n abah.. kalo x pon aku mcg ke.. smpy satu tahap aku nak pinjamkan pen yg abah n umi belikan untok aku gne waktu exam spm pon aku btau umi n abah..lwak kan? hehhehe.. kirenye la, stiap dwet yg umi n abah bagi aku mesti akan mintak kebenaran untuk gunekan nye.. hheheh..aku mmg akan sasau giler kalo dalm seminggu tu aku x dgr suara umi n abah..termasok la kalo umi marah aku pon.. uhuhu.. susah kan aku ney? x reti nak berdikari.. umi n abah salu cakap cam tu.. ehhehe..sume nak kne umi n abah tentukan.. tapi x pe..aku lbey selesa begitu... rase cam secure je.. eheheh.. skang ney mmg aku sgt rindu umi n abah! aku ade kat mersing, umi kat rompin, abah kat luwit kot,,kat maran,,ngah outstation..bru je kol td..ehehhe..

    umi n abah mesti gelak gile kalo bce post ney.. umi n abah x tau pon aku ade blog..eheheh..tapi umi tau aku mmg suke menulis..ehehhe.. umi mesti sokong pnye!! cayalah.. tapi skang aku sgt rase yg aku ni amat2 dijaga oleh umi n abah..especially umi la.. umi x bg aku pg gym sbb bnyk laki..umi tau aku takot n geli ngan laki.. abah soh aku amek lesen,aku x nak,, umi cakap mesti sbb kalo aku dpt instructor laki aku x nak..then sume aktvt luar aku mmg umi jgee..ehehh.. aku ney mmg susah nk kuar rumah.bkurung je keje.. umi ckp aku ney x pndai bersosial.. ngh cbe brubah.. eheheh.. nk tau x? ak ney sgt2 bnyk beckp especially kat umh.. smpy umi cakap tggu aku tido bru ak brhnti bckp.. kalo dlm kete mmg umi nek mymph dgr aku bckp.. wat mcm2 permintaan.. eheh.. stu pejalan rompin-kuantan aku leyh wat dlm 20 permintaan.. cntohnye, umi nk makan mcd, umi nak beli baju,abah nanti kite pg sabah, umi nanti kite kumpol dwet pg korea, umi org nak beli beg baru,, umi nanti nak pg jb, abah nnt belikan kakak jam baru..macam2 la.. smpi naik penat nak melayan..tapi cara umi n abah kalo nk dptkan sesuatu mesti kne wat sesuatu.. mesti result cemerlang, rajin tolong umi, rajin mgaji, rajin wat keje tnpa disuruh,, baru la bleyh dapat.. so nk dapat sesuatu aku mesti kne rajen la.. eheheh..

   umi n abah dah ajar klo nk dpt sesuatu bukan senang2 je dpt.. sume pon perlu dwet..sbb tu la aku ney x leyh nk bazir2 dwet cam tu je.. maen beli mende x tentu hala.. x wajar2..huhu..

** aku wat post ney untok mengingatkan aku tntg umi n abah yg mmg sentiasa kat hati aku..aku nk ingtkn diri aku yg kadang2 selalu wat dosa kat umi n abh..so biar aku ney sentiasa beringat bnyk2.. smoga aku ney x jadi lupe diri,sombong dan sbgainye sikap2 yang x baik.. semoga Allah jauhkan aku dari sikap2 mcm tu,, x mau2..aku harap sgt yg aku akan dapat membalas jase kedua umi n abah aku yg mmg bnyk gile bekorban untok kakak.. kakak mmg nak sgt hadiahkan kegembiaraan n macm2 kat umi n abah.. ehehh..maafkan kakak sbb bnyk menyusahkan umi n abah.. kakak ney mmg degill.. tapi kakak sentiasa berusaha untuk x degil!! kakak janji! kakak syg umi n abah sgt2..=)

                   
         ni gamba kak jie  disamping umi n abah..abah aku comey kan? eheheh..abah spe kan?kan?

Tuesday, 22 February 2011

MAHAR CINTA....+_+

kenape mesti mahar cinta??. before dat, aku nak tunjok dlu lirik lagu mahar cinta, nyanyian kumpulan devotees...lagu ney kak jie yg kenalkan kat ak.. lg pon ak mmg minat lagu nasyid so mmg lagu feveret ak la..




hayati lirik ney smbl dga la lagu ney kat blog ak ok?

MAHAR CINTA

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bias mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Pasti dirimu dapat melihat
Rahsia kasih yang terpendam
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu
Selamanya..

aku decide untok wat post ney sbb ak tau especially dak2 yg sme umo ngan ak mesti dlm proses  mencari cinta or tgh bercinta.. sme goes to me.. tapi ak x bercinta.. ak ngah mengejar cinta.. ak dalam proses mengejar cinta yg UTAMA dan cinta PERTAMA..korang tau kan cinta pertama dan cinta utama kita sape..sbb aku sedar and aku sgt2 tau yg ak mmg x layak nk melibatkan diri dalam cinta sesama insan yg bergelar adam dan hawa..dalam mse yg same still la slow2 mencari cinta..huhuh..

tapi aku mmg x tipu yg ak pon ad rase nk bercinte..tapi tah la.. pengalaman dulu wat kan aku belajar n sentiasa berfikir.. perlu ke ak bercinte skang ney? sgt2 perlu atau x payah la nk mengedik ..ehaahaa..

now, bebalik kpd lagu ney yg mmg sentiasa ak jadi panduan bile ak ade jer terfikir untok bercinta.. aku akan dgar lagu ney n aku akan hayati lagu ney.. evrytyme ak terfikir n terasa cam nk bercinte ak akan dgar lagu ney.. lagu ney mmg mengingatkan aku pasal cita-cita ak la.. ak even letak lirik lagu ney kat diari n atas meja lam kelas 5uranus semata-mata nk ingatkan diri ney yg terkadang lalai dan alpa.. x cye? bukti key..ehehe

                 ney la die lyric lagu mahar cinta yg aku letak kat meja klas aku 5uranus

ak tau mmg org cakap ak ney L.E.M.B.A.P and P.O.Y.O tapi la kan len org len caranye.. ney cara aku.. heheh.. mmg agak poyo.. i admit it,, eheheh,, tapi sesape yg nk cube tu.. dialu-alukan sgt.. berkesan kot!! x pon dedicate lagu ney kat org.. aku pnah wat.. heheh.. spe org tu x perlu la kot btau.. harap org tu tau je la maksod ak bg lagu tu kat dy.. nyway kisah lame yg lapuk da kot..heheh

 kenyataan aku: seyesly la, ak jeles gak tgok kwn2 ak yg len ad bufren, tapi ak x de.. so ak mmg try seek n find many way to get away from this "alien" feeling...ahahah..mmg aku namakan perasaan ini sbgai perasaan "alien"..nk tau nape perasaan alien? sbb perasaan ney mmg wat hati aku x tenteram.. so ak x suke la kalo perasaan ney merajai diri aku!huhh


                                          ney adalah "alien" feeling..huhuh(teloncat-loncat)

tips:   nk tips x cam ne nk ilangkan perasaan asing tu??
1. tipsnye ialah bnykkn berdoa dan sentiasa berdoa agar Allah sentiasa pelihara kita dr perasaan yg bukan2.. perasaan tu x salah.. dah fitrah manusia Allah ciptakan berpasang-pasangan.. dan aku sgt percaya yg Allah dan tetapkan jodoh yg terbaik untuk kita.. cume kite la perlu rajin2kan diri berdoa dan meminta pada Allah.. sesungguhnya Allah tu maha pemurah.. jadi pintalah kat Allah..
2. aku akan meluahkan ap yg aku rase ney kat diari aku.. x mau org bace kot.. dgn harapan aku akan buang sume perasaan tu..
3. aku membusykan diri dgn macam2 akitiviti harian.. contohnye kemas umh, mop lantai smpai bekilat<kepuasan tu>, berjogging ngan fatihah n deeba,,(boley lupekan mende len sambil menguruskan dan menyihatkan badan> cayalah... masak nasi or ape2 je untok family.. and macam2 la.. klo da malas sgt aku tido ngan nyenyak je...tapi yg penting before aku tido aku akan dgr mp3 ak.. lagu2 nasyid.. kompem la dpt insafkan and sedarkan diri aku yg lalai ney.. insya-Allah..
4. aku akan mencari kekurangan orang tu untuk membuat aku lupekan dy.. heheh.. for instance, sekadar contoh, x mksodkan sesape: aku suke laki yg suke budak2 tapi dat guy x suke bdak2 so ak akan gune point tu untuk lupekan beliau..
5. aku akan spend most of my tyme ngan family yg terchenta termasok la BOOLAT.. nk tau sumthing x? ak salu men kejar2 ngan bulat tu.. ahahah..kejar2 satu umh sampai kne marah ngan umi ak sbb kaco kuceng kesayangan beliau.. selain dr tu, ak akan luangkan mase untok beborak ngan kak jie ak melalui henpon ak sampai kedit aku abes n dimarahi abah n umi sbb kedit aku cpt sgt abes, sbb ak gne maxis, kak jie gune celcom.. mane la tak abes.. parah wooo.. seminggu je rm 10..dasat2 kan..tapi x pe..
selain itu, aku akan spend tyme becakap dgn bulat pasal perasaan ak kat mne2 laki yg aku sukee dgn harapan aku lupekan dat guy..berjaya tao method ney..ehehhe..tak pon aku akan bercakap dgn CIK KUR-KUR milik apis pasal aku x suke ad perasaan plek ney,.. 
6.. last metode la aku menulis kat blog ney pasal CINTA.. iaitu perasaan  yang  mne aku x mahu ad perasaan ney ad lam diri aku.. tapi aku x salahkan diri aku.. sbb mmg normal ad perasaan ney tapi aku mesti bijak kawal nye..kan?kan?




***nyway ak rase aku buley la kawal perasaan ney dgn mggunakan metode2 yg aku cipta sendiri..eheheh..sbnrnye aku wat post ney sbb aku jeles r tgok org ad bufren tapi aku x de..smpy satu tahap ak rase cam LOOSER JER..ALHAMDULILLAH, skang da kurang da rse jeles tuu..uhuhuu,,TIPS DIUJI BERKESAN..eheheh..


fikir2kan dan lakukan, x mau ckp sje.. we practise with wat we preach! eheheh..fighthing!!babsya!!cayalah..huhu




      
                 cinta itu anugerah terindah dari Allah kepada hamba-nya..hargainya oke?



Monday, 21 February 2011

my dearest+lovely family!

FAmiLY is My PrioriTy..
 IN THIS POST I WOULD LIKE TO SHARE  ABOUT MY FAMILY..
 * family come first! i am a family girl.. really depends on my family especially my umi n abah..
*alhamdulillah i was gifted by Allah a great family..
*my loving abah, SYED ABU BAKAR B SYED HASHIN really take gud care of us.. even though he is really a busy person..he is really a workaholic father! even in weekends he still works and works..he lives n works at putrajaya..
*my superb umi, ROZLAH BT A.BAKAR really a good cook and a kind-hearted umi.. umi really care about me even i am really hard-headed..huhuh..
*my pretty and petite KAK LONG, SYARIFAH NADHIRAH already married and  have a son which is my nephew wan muhamad nur hakimi..
*my slim and slender KAK ELLA,SYARIFAH NABILAH, now studying at uitm shah alam..
*my cute and happy go lucky KAK JIE, SYARIFAH NAJIHAH which really a good supporter to me!
*my thin and skinny APIS,SYED MUHAMMAD HAFIZH, really love playing games!
*last but not least, my cat BOOLAT which so adorable and really a spoiled cat..

                       fameli ria: my sporting umi n abah!!ehehhe


                                           my siblings!


                                             lastly: spoiled cat!!huhuh
                          


** there so many great things happen to my family.. i am grateful to Allah for given me this endowment and opportunity to have dis great family..Alhamdulillah..

Sunday, 20 February 2011

let start about calls a spade a spade..

+_ThE reAs0nS_+

-that title sound so weird right? huhu... well in order to improve my skill especially writing skill i decided to make dis blog!
- dis blog is inspired by people around me as they encourage me to build up dis blog..
-well, i decided to write more in english language as i know that english is so much important in order for me to continue my study in law courses..
-anyway i will try to make use of proper english and i am so sorry because sometyme i do use abbreviation(abbr)..
 **i dont use google translator for every single words, just some words to check for the spelling.. thanx mr google!

_+The Title_+
_the title means let I start my first post with some introduction about me.. i mean lets start with some short n truthfully and openly about me..(not so open, u know da limit right?)
*my names: just called me SYA, Syarifah,
* my age: becoming 18teen..ehhehe
*i live at: pontian,ROMPIN, pahang
**something about me
++ i really LOVE my family!
++i really appreciate every single MOMENTS with family and friends
++im a DEBATER..malay debater! i really love debate! im into debate!
++i love to STUDY but i am not hard working!
++i really wanted to be a good MUSLIMAH..(may Allah lead to it) insya-Allah
++i am CHOOSY...evry people around me knew about dis especially my umi,abah,kak long,kak jie n my frens shee,emma,diba,nana,sab,..
++ i was born in APRIL.
++i love READING..any type of reading material that will benefit me..
++i love COOKING..i love to cook for my family and my relatives.. so do frens..ehehe..
++I really care about my HEALTH..but i'll get sick easily..eheheh
++i really care about my PHYSICAL appearance..
++ I am on DIET!!
++i  am REALLY take gud care of myself..
++i really love MYSELF!

**that's all from now.. g2g.. tata..


                                             **eheheh..i had a lot of fun to day..credit to diba,sab,shee,fatihah,
                                             aunti zizah,pak mat, kak aja,kak wanie n kak fara..
                                             special credit to fira for sharing some info about editing!!
                                             really appreciate for their kindness..huhu..xoxox