Thursday, 7 April 2011

JANGAN yang tetap JANGAN..

OK.. entry kali ney aku nak share sedikit tips pasal rahsia untuk hidup yang cemerlang...
tips ney aku dapat waktu ceramah motivasi kat maktab dulu.. huhuh.. tips ney memang sempoi dan sebenarnya membawa maksud yang mendalam kalau kita mahu memahaminya...

semoga tips nie membantu dalam memilih jalan sebenar.
                            
okey,,check it out!

  1. JANGAN sengaja lewatkan solat,, huhuh..saya tahu ramai la yg pernah dan selalu lewatkan solat..termasuk la diri ini..huhuh..doakan saye berubah eh? huhuh..lagi satu lewatkan solat pon dah berdosa ney pulak tinggalkan solat? lagi la double triple berdosa..

**teringat peristiwa pernah kene rotan dengan abah waktu darjah lima sebab sengaja solat asar lambat and peristiwa kena simbah air waktu subuh sebab malas bangun..ehehhe...skang semakin berubah.
2. JANGAN tidur selepas solat subuh..nanti rezeki mahal..ehehhe... saye tahu sebab saye salu buat kebelakangan ney..semenjak jadi GRAPERS tegar..hehhe.. tapi memang tak wajar la tidur lepas subuh.. sebab waktu awal-awal pagi ney la mudah dan senang cari rezeki..

3. JANGAN makan tanpa bismillah..nanti syaitan share makan dengan kite.. sume tahu kan? kalo terlupa baca doa makan jangan lupa baca doa yang lagi satu,,""bismillahiawalulakhirun..""
4. JANGAN  biar mata liar  di perjalanan,,nanti hati GELAP..saye tau ramai buat,,kalo boy usha girl yang seksi kan? kalo girl plak mesti mata meliar cari boy yang jambu.. dah tau kan ape yang jadi nanti? jangan wat dah tau! bila dah gelap hati susah tau nak dapat sesuatu ilmu.. 

5.  JANGAN tangguh betaubat bila berbuat salah kepada Allah.. istighfar dalam hati,, buat solat sunat taubat dan berjanji pada diri jangan mengulangi perbuatan itu..

6. JANGAN ego meminta maaf kepada ibu bapa dan sesama manusia.. semua tahu mengucap maaf kan? tapi berapa ramai yang benar-benar memaksudkan nya? saya tak berhak nak mengadilinya,,hanya Allah yang berhak,,tapi satu nasihat,, ikhlaskan hati untuk memohon maaf..bukan sebab dipaksa.. insya-Allah hati akan tenang lepas tu..
credits to iluvislam yg sentiasa berusaha berdakwah..


7. JANGAN mengumpat sesama rakan taulan.. nanti hilang persahabatan,, lenyap kebahagiaan..mengumpat ney sangat-sangat berdosa.. jadi elakkan lah ok? bersangka baiklah dengan orang lain..

8. JANGAN lupa bergantung pada Allah swt dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan..supaya apabila kita BERJAYA kita tidak SOMBONG dan apabila GAGAL, kita tidak KECEWA.. dengan ini kita akan berjaya memujuk diri kita supaya reda dengan segala ketentuan Allah..

9. JANGAN bakhil untuk bersedekah.. okey,,teringat ade orang pernah mengutarakan  soalan yang macam ni,,""buat ape bersedekah kalo peminta sedekah ney sempurna tubuh badan,mampu mencari nafkah tetapi malas berkerja..bukankah kalo kita bersedekah nanti si polan itu akan lebih malas berusaha mahupun mencari nafkah?""
**pernah dengar tak soalan atau pernyataan seperti di atas? saya salu dengar.. tapi bagi saya,, kalau kita bersedekah apa salahnye..sekurang-kurangnya kita sudah berjaya membantu meringankan beban si polan.. yang pasal si polan tu sihat tubuh badan tapi malas bekerja tu,,abaikan..sebab itu urusan dia dengan Allah..yang penting kita dah jalankan tugas kita membantu mereka yang memerlukan..

10. JANGAN banyak ketawa nanti mudah lupa? pernah dengar? saya biasa dengar.. sebenarnya ketawa tu boleh..cuma ade adab nye.. Rasulullah ada mengajar kita adab apabila ketawa kan? bila ketawa jangan lah sampai berdekah-dekah..tu ketawa yang dipengaruhi syaitan..jangan tiru.. sebaiknya tutuplah mulut dengan tangan anda okey? kan nampak lagi sopan..

11. JANGAN biasakan diri berbohong.. saye tahu ade orang cakap yang kadang-kadang mereka bohong sunat..tapi dengarlah yea..dalam islam tak pernah ade istilah bohong sunat..cuma yang ada ialah perkara yang diharuska berbohong.. contohnya macam ni.. berbohong untuk menjaga hati isteri.. contohnya apabila si suami merasa masakan isteri yang kurang enak.. disaat itu si suami diharuskan berbohong bagi menjaga hati isteri yang berpenat lelah memasak..okey..tu baru betul.. ni jangan pulak mengade-ngade berbohong waktu berkapel..sbb dalam islam tak pernah ade such word kapel tau!  
  


**p/s ney adalah antara tips untuk mengingatkan diri ini dan orang lain.. renung-renungkan oke? sekadar perkongsian ilmu..tiada kene mengena antara yang hidup mahupun yang meninggal dunia..;)
insya-Allah semoga membatu oke?
 
 
 
 
 

2 comments:

  1. Lumrah manusia, yang jangan ituah yang dibuat, kan? Sya, TQVM for your support k :)

    ReplyDelete
  2. betol anis.. cikgu elly pnah cakap kan...yg jangan tu kite wat..btw welkam!eheheh

    ReplyDelete