Wednesday, 18 May 2011

Kenapa Saya Tak Sabar Tunggu Sabtu ni..

Assalamuaalikum readers....
huhuh...
saya tak sabr nak tunggu 21 hb ni bersamaan ari sabtu..
on this historical date i will start my new journey in life...
start to study and having a great time as pre-law student at uitm shah alam...
start to plan my future...
start to make a triumph in life..
insya-Allah...

I AM REALLY GRATEFUL to have this chances given by Allah..
He has planned the best for me..

uitm shah alam...
i feel really excited because i get this campus..

these are some reasons why i feel so happy and excited:
- saye dekat dengan keluarga saya....sebab kak long dudok kat klang,,sangat dekat dengan shah alam... kak ella study degree kat uitm shah alam..abah dudok putrajaya.. cume umi je la kat pahang..tapi tak e sebb umi salu datang klang..
-saye boley juMpe selalu BUAH HATI saye,,, WAN MUHAMMAD NOR HAKIMI..

- saye dpat kampus yang same dengan kawan baek saye selamanya,, HERMMA FARAH DINNA.. hampr 3 taon tak jmpe.. wlaupun dia asasi sains but still kami dekat..
-saye dapat ASASI UNDANG-UNDANG..the best thing i get uNder KP.T.M which imy first choice... KPTM= MOHE... trek pantas K.P.T.M saye akan belajar selama setaon iaitu dua semester dan di bawah kementerian pengajian tinggi malaysia...
- saye akan menuju ke arah cita-cita saya yang pertama iaitu menjadi peguam...
**** teringat memori wkaktu kecik-kecik,,, kalo waktu darjah satu cikgu tanye nak jadi ape..saye jwab.. nak jadi PEGUAM. kalo orng soh tulis dalam buku biodata.. CITA-CITA: PEGUAM...


  ***tapi bila menempuh alam sains sejak tingkatan satu saye mula berubah cita-cita.. nak jadi doktor la.. dietitian la.. dermatologist la..
     *** ends up,, saye ke arah peguam jugak..huuhu..memori2..



... pray 4 my best readers..saye tak semestinya menjadi lawyer but i will still stay in this track.. insya-Allah...

Saturday, 14 May 2011

sarawak.sarawak..

assalamuaalaikum readers..

 for this entry i would love to share my experience while i was in sarawak for the past 4 years~~
actually this entry inspired by my fren who got unimas for UPU..

first thing first,,, unimas is located at samarahan which about 45 minit from Kuching Internatinal airport..
btw,,airport kuching is awesome even though the airport is not as huge as KLIA..

1. languages..
- usually sarawakian that lives in Kuching use bahasa melayu sarawak... their standard languages.. korang kene belaja.. dun worry,, dalam 3 bulan insya-Allah korang akan paham bahasa sarawak! tapi standard language la..iban,,bidayuh..takes time..

2. food...
-akan jadi masalah sket,, sebab kite orang semenanjung have different taste kan.. maybe mula korang x kan suke la nak makan..tapi lame2 kalo jmpe tpt makan yang sesuai insya Allah..wajib cuba laksa sarawak..~ mmg superb tauu... sedap.. so do mee kolok.. bubur pedas.. an linut...linut ney kanji yang dimakan ngan sambal..sedap jugak!

3. sarawakians..
--sarawakians are really friendly and nice.. dengan syarat kite baek dgn mereka mereka akan baik dengan kita.. orang sarawak ni peramah and sentiasa sudi membantu kita..lagi2 kite pandai bawak diri..lagi laa baguss..

4, must-go-places..
-pasar satok...di pasar is started early in da morning..dis places where you can get souvenirs at affordable price.. at dis pasar the fruits especially the imported fruit is sold at lower price..kat sini jugak korang leyh dapat ikan trubuk masin dengan harga yang murah...
- pasar serikin.. kene pegi..mesti pegi.. and if u all nak pegi mesti pegi early in the morning tau..sebab kalo lambat nanti panas..kat sini boleyh dapat barang-barang dari indonesia sbb serikin ini sempadan dengan indonesia..korang leyh beli telekung,,baju kebaya anda mcam2 mende yang cantik.. tap tak sure la sekarang..dulu harga barang kat sini sangat la murah..macam giler je tau shopping...
-waterfront..
tempat untuk korang jalan-jalan and cari souvenirs macam kain pua, keychain,lada hitam and lain-lain kraf tangan buatan sarawak.. banyak mende yang cantik dan akn membuat korang rambang mata..tapi kene pandai tawar la..bawak la kawan orang sarawak..speaking sarawak sket nanti leyh dapat murah...
jangan lupa cuba naik penambang dengan harga sekita 20 sen hingga 60 sen untuk pusing-pusing sekitar sungai sarawak..
-muzium kuching..
masok free je..leyh tgok macam mende yang berkaitan dengan kucing..comey2..heheh..
 
5. shopping
--banyak tau tempat shopping kat kuching.. the spring,,boulevard..tun jugah,, parkson,,sarawak plaza..
sume barang-barang korang boley cari...

6. transportation..
- susah  nak dapat bus kat kuching tau,,ade la bas tapi susah..besenye orang sarawak naik van la...


---ini je dapat share..nat tanye ape2 jangan segan,,ape yang saye bley tolong saya tolong....








Tuesday, 10 May 2011

Apabila air mataku tumpah~~

Assalamuaalikum..

lame gile tak update blog...sangat-sangat lame oke! busy sangat last week dengan kenduri hakimi.. sume nya accomplish really well...

minggu lepas amat gembira... tapi hari nie sangat sedih... my lovely cat aready gone..Boolat yang merupakan kucing kesayangan family saya mati tgh hari tadi... sangat-sangat sedih.. saye menangis...sangat-sangat menangis.. saye dah sangat lame tak menangis.. sy sedih sesangat... sebab boolat tu kucing yg amat baik dan sangat istimewa.. sedih..

   sebab bukan senang nak dapat boolat ni.. kitorg dapat dari kawan umi.. umi sayang sangat-sangat kat boolat... sebab boolat ni sangat special and sayang kat umi.. evrynite before umi tido..bulat akan naik atas katil and cium umi... pagi-pagi bile umi and abah suroh boolat kejut kitorg sume bangun subuh.. baikkan.. boolat suke ikut umi ke mane2 sahaja..  dia akan tnggu umi abis solat..duduk kat umi..

   bulat kucing yang sangat-sangat mudah dijaga.. dia makan makanan kucing saje.. tak kan usik sket pon lauk2 kat atas meja.. tak kesah langsung.. senang kan? bulat bagus.. tiap hari dia akan tnguu umi balik dari sekolah..tunggu depan pintu umah...

       saye sdey sangat..menagis giler2 tgok keadaan bulat waktu dy nak mati... kecian sangat.. saye ngan kak jie nangis sambil bagi minum air zam zam n air kelapa..sebab bulat maybe kena sengat.. saye pon tak tau laa... saye terhutang nyawa dengan bulat.. huhuh... bukan senang air mata saye nak menitik..tapi tadi air mata jatuh macam air jee.. saye sedih..rase kehilangan..lepas ni dah tak de da kucing untuk saye kacau and main kejar-kejar... x de da kucing yang kejut saye bangun tidor...

     yang penting umi mesti amat merasai kehilangan bulat...sebab bulat amat2 rapat dengan umi..sampai satu tahap saye pernah jeles ngan bulat sebab umi sangat2 sayang bulat..uhuhu.... saye sedih..sangat sedih...

kitorg ade banyak sangat gambar bulat..even profile laptop pon gambar bulat..:(


itu saje..tata..