Thursday, 19 July 2012

hadiah.


assalamuaalaikum dunia.
lama sungguh tidak mengupdate.
ape nak jadi tah wahai syarifah nur nadhilah. 
malas je keje anda. 
oke, post kali ni nak buat dalam bahasa ibunda. 
iyaaa, bahasa ibunda. nak menggilap semula kemahiran menulis aku yang semakin karat,.
masalah nya sekarang kedua-du bahasa pun aku memang bermasalah dalam penulisan.

kembali kepada topik.
hadiah? ohmaaii hadiah.. sukenyeww titeww..
seronok kan dengar?
aku pun suka.
sebenarnya aku nak share pasal hadiah.
hadiah ni orang kasi sebab sesuatu hal contohnya hari lahir, dapat keputusan yang cemerlang.
ade juga bagi untuk orang kawen, orang tunang, dapat baby. 

bercakap pasal hadiah, aku rasa mostly parents akan menjanjikan hadiah if anak dia dapat result yang cemerlang kan dalam exam? contohnya "kalo dapat 4 rata daddy kasi awak iPhong 5."
lalu si anak pun mula bertungkus-lumus untuk belajar sebab nak iPhong 5 itu.
selalu kan situasi ini berlaku.

emm,, i tell you what. ini memang one of the method yang berkesan la untuk menyuruh anak itu belajar but the thing is, semuanya berbalik kepada perkara asas.
kita sebagai anak kan, memang la nak adiah tu, but at the same time, 
kita tak boleh lupa yang kita belajar haruslah ikhlas semata-mata Allah taala.
bukan sebab nak adiah.

bercerita dari pengalaman sendiri. my umi and abah tak pernah ajar aku dan adik-beradik macam tu.
both of them memang tak pernah la menjanjikan ganjaran langsung.
dari aku upsr dapat 5A dan sampai la asasi dapat 4 rata aku tak pernah dapat hadiah.
sebab dulu ade je la aku mintak sebab jeles kot tengok kawan-kawan dapat adiah dari parents mereka sebab dapat result yang oke, but then abah aku cakap cam ni je.. yang selama ni duit belanja, duit makan, duit beli baju tu ape? bukan hadiah ke?
sentap terus i uolss.. that's why la i memang tak de dah nak mintak2 bila aku dapat result excellence macam mana pun. semua benda yang berbentuk kehendak perlu dibeli menggunakan duit sendiri.
itu method yang abah and umi guna untuk aku dan adik beradik/

maka di sini aku nak berkongsi la.. hadiah tu mungkin la pembakar semangat.
hadiah tu jugak mungkin membawa kegembiraan.
tapi ingatlah, kita bila nak buat sesuatu tu, biar ikhlas.
niat sebab nak redha Allah, bukan sebab nak ganjaran yang berbentuk kebendaan.
best kot dapat iPhonge.. i nak satu!

tapi aku tak nafikan kebaikan hadiah ni.
sape tak suke kan? aku pun suka.
penipu la sape tak suka hadiah.
sedangkan kera pun suka bunga, ahaha

hadis Rasulullah pun menggalakkan kita memberi hadiah.
jadi memang tak salah la kalo ayah tu bagi ganjaran kat ank selepas dah buat yang terbaik dalam peperiksaan..

Hadis yang berkaitan dengan galakan supaya saling memberi hadiah;

وقال (صلى الله علية وسلم) "تهادوا تحابوا
bermaksud: Sabda Rasulullah SAW: Saling memberi hadiahlah antara kamu, nescaya kamu akan berkasih sayang.

 adalah lebih baik jika pemberiaan itu diberi dengan penuh keikhlasan kerana Allah.
kan? kita hidup ni sementara. hidup nak cari redha Allah bukan nak bejimba-jimba.

in a nut shell, aku bersetuju je denga method memberi hadiah sebagai ganjaran but ade lah conditions nye. contohnya, janganlah sampai umpan orang untuk buat sesuatu untuk hadiah tapi galakkan orang buat sesuatu sebab Allah. then hadiah itu sebagai penambah rasa je. bukan perkara wajib.

itu saja dari aku, salam ramadhan Al-mubarak.. jom imarahkan bulan yang mulia!:) 

p/s i dapat sambung law kat um bulan 9 ni. doakan yang terbaik..:) nak adiah! hahaa

Monday, 2 July 2012

mars vs venus!



assalamuaalaikum.. 
heheh. finally, here comes my new updates.. i want to share this one book which i have read it last month. it is men are from mars, women are from venus. 
this!:)       

i recommend all of you to read this book.. it's a good book. i learn a lot about woman's and man's attitudes, behaviors and psychology ,while reading this book..
this book also have malay version which was published by pts publication and the price is cheap rather than english version. you can have this book at mph or popular bookstores. 
reading is one of my "must-do-list" everyday. i read everyday as i am not working or attending any course. even lesen kereta pun tak ambil lagi.. belum ada rezeki.
i am looking forward about the driving license! heheh.. 
 
so here some interesting info that i copied from facebook about men and women. there are slightly a summary of psychology books that you can find widely in the bookstores. enjoy reading..  


1. MULTI-TASKING
Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

# correction: last time i read i reader's digest about multi-tasking. the author said there no such thing as multi-tasker because human brain is not computer and cannot process dual information. later on, i will post about this. i'll try..:)

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.


10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.