Thursday, 27 December 2012

Tips for to avoid pimples and life!

Assalamuaalikum... 
Tarik nafas panjang-panjang sebab lama gila tak update blog.. 
Stop sya stop dengan perkataan 'gila' tuh..
Oke, so macam mana hidup? 
Ermm,, alhamdulillah, hidup masih panjang..
Sudah bergelar mahasiwa fakulti undang undang Universiti Malaya.
Bangga kan? alhamdulilah..
Tapi hidup di um bukan mudah,
Tak mudah, banyak perkara yang berlainan dari hidup di uitm.
Sebab itu saya makin tabah, 
Makin kuat.
Makin kurus... Chetttttt.. Ahahaha

Perkara yang aku suka sebab aku makin kurus. Betul ni.. Betul.. 
Suka sangat..

 Tak caya? Ni bukti.. Ahahah
Gambar ni sebelum n selepas masuk um..
Memang gemuk la lepas asasi. 
Menternak lemak..
Dok umah masak sesuka hati. 
Apa yang rasa nak masak saya masak..

Tapi bila dah kurus ni, i actually miss my pipi..
Dah tak gebu dah.. Cetttt....
Ermmm sebab ramai cakap muka makin cengkung.. Emm

Sekarang ni tengah busy nak final.
Ade 6 subjek..
5 subjek law.. Ermm..
Doakan saya berjaya dngn cemerlang..



Heeee..

Last but not least, my purpose of writing this post is to share some tips untuk mengelakkan jerawat,

Chehhh,, bajet macam retis,,
Ermm,, actually for the purpose of friends who are asking me..
Dah jawab dah,, tapi nak share bagi siapa yang nak tahu..

1. Kalau muka dah naik jerawat, sila hentikan sebarang pemakaian make up, compact powder, blusher, foundation, bb krim dan yang related..
Bagi peluang kulit bernafas dan sembuh dari jerawat.
2. Utk elak jerwat, sila elakkan diri dari pegang muka selalu.. Sila elakkan. Sebab ada kajian mengatakan tangan ada lah kawasan yang paling terdedah dgn bakteria dan kuman berbanding dengan kawasan genital tau.. So, please stop touching your face here and there.
3. Bila dah tersentuh jerwat tu, sila cuci tangan dengan bersih, sabun dgn anti bacteria. Kalo nak senang bawak bekal hand sanitizer.. I prefer this one. 
Senang nak guna sbb spray then tak melekit.
4. Rajin rajin la tuam dengan air suam jerawat tu.. Biar cepat masak, then boleh picit n buang.. 
5. Jaga permakanan, avoid makanan berminyak. Banyakkn minum air MINERAL.
6. Teruskan pemakaian pencuci muka, toner, pelembap macam biasa.

Tu je kot.. Tips saya jaga muka dari jerawat..
Muka tak de la cantik sangat tapi saya memeng sangat particular pasal kebersihan wajah, 
Sangat.. So saya share ape yang saya amalkan.. :) 
Muka sihay, hati gembira.. :)