Monday, 24 November 2014

FAKTA DAN MITOS TENTANG KAHWIN MUDA

Husband.. abang memang kuat mampu angkat saya! 


Assalamuaalikum dan salam sejahtera. Hati rasa tergerak nak tulis dan berkongsi pengalaman dan pendapat peribadi berkenaan isu kahwin muda.

Rasanya, aku pilih tajuk ni sebab sekrang musim orang kahwin dan sekarang musim budak umur lebih kurang aku dok sibuk update “ siapa imam ku”, “siapakah pemilik tulang rusuk kiriku”, “ bila aku nak macam dia” (refer kepada orang yang dah kahwin) and “mencari bakal zauj dan zaujahku” and so many ewww ewww post yang selalu kita Nampak kat fb, twitter, we chat dsb.

Aku pulak, dah hampir empat bulan berkahwin, dengan suamiku. Alhamdullilah. Aku berkahwin pada usia 21 tahun dan sambil tu tengah nak habiskan degree in law kat UM. Dalam masa yang sama aku tak duduk kat rumah, tapi decide untuk duduk kat kolej dengan hajat nak focus study kata kau.. so hanya balik hujung minggu ke rumah suami..  sedikit tentang aku lah.

Sekarang berbalik kepada tujuan asal. Perkara yang tak semua orang tahu pasal kahwin muda dan perkara yang selalu orang buat generalisasi mudah tentng kahwin mudah. Ini berdasarkan pengalaman aku dan juga melalui pemerhatian, pembacaan dan pendengaran.

1.    KAHWIN MUDA SEBAB GATAL

Terus-terang aku selalu dengar kenyataan macam ni dari mak cik-mak cik or orang yang lebih tua. Kasarkan. Haih. Betul ke orang yang kahwin muda sebab gatal? Bagi aku kalau orang tu gatal sangat, buat ape mereka pilih jalan untuk berkahwin  which lebih susah. Biasanya orang gatal tak pilih kahwin, mereka pilih BERZINA.

Sebenarnya, salah satu sebab mereka yang memilih untuk kahwin muda adalah nak nak ikut sunnah. Macam aku, husband yang nak kahwin pada umur 25 tahun dan dalam masa yang sama dia jumpa aku so kami kahwin sebab pada asasnya husband nak kahwin pada umur 25 tahun ikut Nabi S.A.W. Dalam masa yang sama aku rasakan, aku bersedia untuk berkahwin dalam usia muda sebab aku yakin suami aku dapat bimbing dan jaga aku. Malah dalam hadis pun ada menyebut ;

“Apabila datang (meminang) kepadamu orang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya maka kahwinilah ia. Jika tidak engkau perbuat (demikian), akan terjadi fitnah di bumi dan kerosakan yang luas.” – (Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

Jadi, moral of the story orang yang kahwin muda bukan sebab gatal. Al Quran dan Hadis banyak menggalakkan kahwin muda atas sebab yang jauh lebih baik. kalau ada orang mengata korang yang nak kahwin muda, kau senyum sambi membalas, hai kak, tak baca quran ngan hadis ke? (kalau berani) 


2.    BILA KAHWIN MUDA, BERHENTI BELAJAR

Ni funny weh. Serius, aku pernah dapat tau komen cam ni. Lawak wehhh. Mungkin ya mungkin tidak. Bergantung kepada tuan punya badan dan pasangannya. Sebenarnya ramai je yang kahwin muda dan teruskan belajar. Malah ramai pasangan kahwin muda or orang yang kahwin muda excel dalam pelajaran dia. Pengalaman aku pulak abah memang dah pesan kat suami aku seawal perancangan untuk berkahwin - mesti make sure aku habis belajar walaupun dah kahwin. Sebab apa-apa pun nak buat, pelajaran tu penting. Ilmu akan membezakan kau dan bagi add on values kat diri kau. 

Pendapat aku pulak, walaupun kau kahwin, tak semestinya kau tak boleh nak belajar or buat benda lain. Mungkin ada kekangan dari segi masa dan tanggung jawab but jangan jadikan perkahwinan sebagai penghalang untuk kau dapat segulung ijazah.. J Cadangan aku pasal hal ni especially yang sorang tu tengah belajar,lagi sorang bekerja adalah buat lah perjanjian sebelum berkahwin mengenai status kau sebagai pelajar and what will happen next.

bila dah kawin i must admit, memang waktu aku bersama kawan dan buat aktiviti dalam universiti lebih terhad. setiap kali weekends bermula hari jumaat, habis kelas memang aku akan balik ke rumah suami. Prinsip aku, bila weekends, aku adalah student biasa tapi bila weekends aku akan jadi isteri sepenuh masa untuk suami. Sebelum kahwin aku aktif join debat sana sini, join aktiviti fakulti, spend time dengan kawan, pegi jumpa kawan n tidur dekat tempat diorng. but bila kahwin, weekends memang masa aku dengan suami.

sebab apa? Sebab kau bayangkanlah aku hanya ada weekends untuk jumpa dengan suami. Aku tak dapat tengok muka suami hari-hari, tak dapat masak untuk suami hari-hari. Suami aku dah tetapkan yang hari biasa aku kena belajar, tak boleh sesuka hati rasa nak balik melainkan aku ada masalah contohnya macam sakit.  memang ade je orang mengata kau sikit-sikit ngan suami, hujung minggu tak boleh kacau langsung. ahahha

jawapan aku mudah je.First, biarlah aku nak jumpa suami aku sebab itu SUAMI aku yang sah. Kedua, kau bayangkan orang yang BERCINTA dalam kampus boleh jumpa hari-hari. aku yang dah kahwin kena jugak tunggu hujung minggu nak jumpa. how sad is that? :(

Biasanya yang cakap macam ni belum merasa lagi hidup ada tanggungjawab or tak rasa nak pegang tanggungjawab sebagai ISTERI/SUAMI.


nasihat aku untuk yang belum kahwin dan tak rasa nak kahwin. jangan suka nak mengata orang, kalau kau tak pernah tahu and rasa apa itu tanggungjawab or apa itu perkahwinan jarak jauh. sebab nanti dah kena baru kau tahu peritnya kehidupan. agituu. :P 

nasihat aku untuk yang bakal berkahwin or rasa macam nak kahwin: doa banyak-banyak kat Allah. minta urusan dipermudahkan, mak ayah lembut hati nak terima cadangan kau. kalau sedih tak payah hanya meroyan di twitter atau fb tapi meroyanlah di tikar sejadah di sepertiga malam. ecehh.. stick to your Principe and what you believe. banyakkan membaca tentang kelebihan kahwin muda dan study lah pasal hal kahwin ni. jangan ingat kahwin ni mudah. sebab bila kahwin banyak tanggung jawab yang perlu kau galas especially lelaki. hihihihi. kena cekal hati and dare to do what you believe. jangan bila orang dah mengata kau nak lemah semangat pulak.. kuat dan laluinya dengan tabah.


Good luck.. sekian sesi #BilaKakPahBerbicara 

Sunday, 2 November 2014

Gamat Bersihkan Alam Sekitar?


Tahukah anda?
gamat yang selalaunya anda gunakan sbg pengubat luka dan bahan kecantikan sebenarnya membersihkan alam sekitar?
bagaimana?1. gamat jenis synaptid membantu membersihkan bahagian atas pasir2. sesetengah gamat menggali dan meletakkan oxygen supaya kerangan atau hidupan dalam pasir dapat hidup walaupun di permukaan bawah3. proses ini sebenarnya membantu dalam kitaran hidupan marin di dasar laut.


Jadi hargailah hidupan laut seperti gamat, sebab sebenarnya menurut laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia, gamat di Langkawi hampir kepupusan disebabkan sikap tidak bertanggungjawab manusi yang mencemarkan alam sekitar..




Monday, 29 September 2014

Kisah Berkahwin Waktu Belajar Part 1




Suami saya yang terbaik.
Saya masih ingat hari kedua pernikahan, saya pitam sebab tak cukup rehat dan tidur sebab keletihan buat kerja dan mengemas. Waktu itu, saudara dia datang melawat. 
Nak dijadikan cerita, dia terus tengok saya di bilik. Picit-picit dan urutkan saya. Betulkan posisi baring saya, ambil selimut dan selimutkan saya. Cerita korea itu realiti! Pegi dapur ambil air dan bagi saya minum. At that moment, i just realized he is different from what i knew before we get maried. Dia cakap awal kahwin "sayang isteri abang, abang akan jaga ayang sebaik mungkin"  i am so touched! Glad that im married to him..

Dan semalam saya sakit lagi. Lepas solat subuh saya terus baring. Suami pelik kenapa saya baring, saya tak buat breakfast utk dia sebab badan tak larat. I thought he would complained. Tapi tidak, he straight away go to the bathroom mandi dan siapkan diri. Then pegi dapur ambil biskut dan air, suapkan saya. And ambil painkiller bagi saya makan. Suruh saya tidur dan rehat. 

Selepas itu dia pergi kerja. Dia call saya tanya keadaan saya, tanya nak makan apa. Jam pukul 11 dia balik rumah. Bawak balik breakfast. Terus datang ke bilik tengok saya. Dia tanya "sayang mcm mana" and i said im getting better. Then he asked me to take my bathe. And also asked me what i want to drink. I said milo! Dia siapkan breakfast and siapkan milo.. Siap mandi dia suruh makan.. He made the best drink of all. Hahaha.. Tak boleh lawan kedai! Then after siap makan he asked me to consume vitamin B sebab dia ckp i terlebih tidur takut penat, he have tonnes of health supplements! After that dia kemaskan barang sya! Siapkan a bottle of mineral water, kemaskan beg makeup bagai! Tanya sayang nak bawak balik apa. Hahha.. Sangat korea, buatkan semua! Tapi dia memang begitu, really helpful, selalu memudahkan urusan sya! Tengoklah macam mana sya tak manja dengan dia. Umi pun sedar benda ni. Sya memang manja sangat dengan dia. 

Yang paling sya sedar yang sya hanya tahu sisi romantik dan penyayang dia hanya selepas kahwin. Dulu he really dont show it. He is too caring now! Sya loves it more! 

At this point of time, i am glad that i married to him, i always realised that i did not make a wrong decision. I glad that i fall for you each seconds Ahmad Rasfanjani..you complete me HUSBAND.   


Ikhlas dari WIFE Abang yang Manja! 

Thursday, 28 August 2014

REVIEW WEDDING PLANNER DAN KATERING LENGKAP DAN TERMURAH: EZZAQ WEDDING PLANNER

 

we are officially husband and wife on 8 august 2014
ASSALAMUAALIKUM..

First of all this entry was intended to be a review on the services i used for my wedding day. this will be focused more on the Reception Day which was held on 9 August 2014

i will first brief on how everything started and how both me and husband plan for our big day.
I have make up my mind to get marry in early age which is 21 and i am still studying in UM. hence, i dont have income and i really need to cut our budget for this wedding.. berharap hanya daripada family dan suami.. tapi macam mana pun our wedding need to be memorable not only for us, for my family, relatives, friends and the guest who came to our wedding..

jadi bermulanya kami jumpa wedding planner ni adalah melalui google.com.my sajaa. hehehe.. sya search through out google utk buat research pasal catering yang lengkap dengan makanan. pelamin dan persiapan dewan.. sebab sya buat majlis di apartment rumah sya duduk. 

akhirnya setelah 3 minggu google dan pergi berjumpa dengan 3 jenis caterer kami berdua dengan izin umi dan abah bersetuju untuk booking dengan abang ezzaq ewhich is the owner of this services. bayar deposit and proceed dengan hal hal lain seperti makanan, baju, pelamin dan persiapan dewan.

contacts Ezzaq Wedding Planner:
Instagram: instagram.com/pelaminbudget
whatsapp: 017-6262012
my imaginary wedding dais become reality.

pelamin yang dibuat oleh Ezzaq wedding planner yang betul-betul mengikut imaginasi sya.

persiapan dalam dewan

my walways and red carpet

table for 10. meja makan beradab


the feedback from the guest about the food was great!

once in a lifetime berjalan atas red carpet on our big day

pengapit in lilac purple
the best of all, Ezzaq Wedding Planner ni lengkap dan murah. antara pakej yang sya ambil adalah:

makanan for 1000 pax
meja beradab
pelamin
kerusi dan meja serta table top
walk ways dan red carpet plus pintu gerbang
DJ dan PA system
baju sepasang dan aksesori
makeup
pelayan

all of these cost me less that 13k.. sya perlukan cut cost and masa untuk handle my big day sebab sya busy dengan study.. sya settlekan everyhting awal sem supaya pertengahan and hujung sem sya tal  payah nak fikir or uruskan lagi sebab busy dengan study. ahahah.. Alhamdulillah kiranya ini lah pakej terlengkap dan termurah yang kami dapat berkat daripada pertolongan Allah temukan kami dengan abang ezzaq dan mak siti.

alhamdulillah berurusan dengan abang ezzaq dan mak siti teramat lah mudah. dari urusan pilih baju, test makanan. dan design pelamin. yang bagusnya, mereka bagi test makanan sewaktu majlis yang lain dijalankan. jadi apa yang perlu ditukar atau ditambah terus bercakap dengan mereka. mudah urusan, cepat dan pantas. mengenai pelamin pulak mengikut design dan citarasa sya.. sebab sya nak pelamin putih so this is it..

pasal baju, sebab sya jenis tak choosy jadi sya ambil yang sedia ada. but tell you the dress i wore is surprisingly awesome after mak siti done the alteration. she even provide me the accessories to used for my solemnization.  alhamdulillah for everything yang dah mak siti dan abang ezzaq lakukan. both of them and the team did a very great and awesome jobs.. 

hal hal lain?
 alhamdulillah dapat sewa dewan dengan harga rm50 per day. boleh rujuk di laman web bahagain perumahan hartanah, jabatan perdana menteri untuk urusan booking dewan.

make up pula dah include dalam pakej. tapi boleh juga contact the make up artist kak ayu. hasil kerja kak ayu was awesome, ramai puji make up sya. bila kak ayu make up tak rasa tebal and mengikut my preference jugak. just tunjuk je contoh make up yang kita nak.. thanks sgt kak ayu!!

facebook; Ayu's De Touch
instagaram: ayuamiruddn



gambar after make up.. waktu tgh make up mmg takde gambar sbb sya tak nak. hehe

close up gambar make up



untuk photographer sya mintak tolong kawan sama belajar dekat law fac, faridzul.. farid memang buat photographer and video jugak..he is creative and nice, mudah berurusan

hand bouquet pulak my sister yang sponsored.

wedding cake di sposnsor oleh my best friends, sab, shee diba and nana


bridal henna pulak sya pergi dekat Mirthana Beauty Parlour, Dengkil. dibuat di saloon kecantikan, the ownwer memamng belaja dekat India untuk buat henna ni.. 

finally we would like to express our gratitude and thankful to everyone that help us through out the process of making my big day become reality. i am sorry if i miss out anyone in my thank you notes or even miss out invitation.both of us were truly sorry.

p/s this is truly my honest and humble reviews. segala kekurangan daripada diri sya dan yang baik semua dari Allah.. 

Wednesday, 2 July 2014

I will write


Assalamuaalikum.
Its been a while since i typed something on this blog..
Suddenly, deep in my heart i miss doing this thing. 
Writing is the best way to express your feelings indeed. 
By writing you try to honestly express your feeling besides you can also improves you grammar, and of course your writing skills.
As for me, i remembered the existence of this blog purely because i want to improve my English writing skills. 

Since i have been so busy with my life, especially studying i decided to stop doing this thing.
Human beings love to give excuses.
Because of lacking of time, i prefer to read English reading materials rather than writing. 
However, i knew that the effect is no as good if you practice to write as well as to speak the language.
You need to get used of it in order to master the skills.

Since now is my semester break, i decided to help my self improves my proficiency in English by reading, writing and also listening to English.
The facts that i am reading law in UM law school it is paramount for me to well versed in English.

So, this is my very first effort to practice with what i believe will help me to face the real working world soon. Insha Allah i wont waste the opportunity given by Allah to enter law school and perhaps with Allah wills to be a lawyer in the near future..

Next blog post is coming soon, tata for now.. :)