Saturday, 14 May 2011

sarawak.sarawak..

assalamuaalaikum readers..

 for this entry i would love to share my experience while i was in sarawak for the past 4 years~~
actually this entry inspired by my fren who got unimas for UPU..

first thing first,,, unimas is located at samarahan which about 45 minit from Kuching Internatinal airport..
btw,,airport kuching is awesome even though the airport is not as huge as KLIA..

1. languages..
- usually sarawakian that lives in Kuching use bahasa melayu sarawak... their standard languages.. korang kene belaja.. dun worry,, dalam 3 bulan insya-Allah korang akan paham bahasa sarawak! tapi standard language la..iban,,bidayuh..takes time..

2. food...
-akan jadi masalah sket,, sebab kite orang semenanjung have different taste kan.. maybe mula korang x kan suke la nak makan..tapi lame2 kalo jmpe tpt makan yang sesuai insya Allah..wajib cuba laksa sarawak..~ mmg superb tauu... sedap.. so do mee kolok.. bubur pedas.. an linut...linut ney kanji yang dimakan ngan sambal..sedap jugak!

3. sarawakians..
--sarawakians are really friendly and nice.. dengan syarat kite baek dgn mereka mereka akan baik dengan kita.. orang sarawak ni peramah and sentiasa sudi membantu kita..lagi2 kite pandai bawak diri..lagi laa baguss..

4, must-go-places..
-pasar satok...di pasar is started early in da morning..dis places where you can get souvenirs at affordable price.. at dis pasar the fruits especially the imported fruit is sold at lower price..kat sini jugak korang leyh dapat ikan trubuk masin dengan harga yang murah...
- pasar serikin.. kene pegi..mesti pegi.. and if u all nak pegi mesti pegi early in the morning tau..sebab kalo lambat nanti panas..kat sini boleyh dapat barang-barang dari indonesia sbb serikin ini sempadan dengan indonesia..korang leyh beli telekung,,baju kebaya anda mcam2 mende yang cantik.. tap tak sure la sekarang..dulu harga barang kat sini sangat la murah..macam giler je tau shopping...
-waterfront..
tempat untuk korang jalan-jalan and cari souvenirs macam kain pua, keychain,lada hitam and lain-lain kraf tangan buatan sarawak.. banyak mende yang cantik dan akn membuat korang rambang mata..tapi kene pandai tawar la..bawak la kawan orang sarawak..speaking sarawak sket nanti leyh dapat murah...
jangan lupa cuba naik penambang dengan harga sekita 20 sen hingga 60 sen untuk pusing-pusing sekitar sungai sarawak..
-muzium kuching..
masok free je..leyh tgok macam mende yang berkaitan dengan kucing..comey2..heheh..
 
5. shopping
--banyak tau tempat shopping kat kuching.. the spring,,boulevard..tun jugah,, parkson,,sarawak plaza..
sume barang-barang korang boley cari...

6. transportation..
- susah  nak dapat bus kat kuching tau,,ade la bas tapi susah..besenye orang sarawak naik van la...


---ini je dapat share..nat tanye ape2 jangan segan,,ape yang saye bley tolong saya tolong....








No comments:

Post a Comment